SONOOR interieur en architectuur
green office

Creëer een duurzaam kantoorinterieur met de volgende 5 tips.

In een omgeving waar mensen verblijven wordt duurzaamheid steeds belangrijker. Het kantoorinterieur is daarbij geen uitzondering. Wanneer het interieur van een kantoor duurzaam is, dan draagt dat niet alleen bij aan het behoud van het milieu, maar het kan ook bijdragen aan de productiviteit en het welzijn van werknemers. En dat vinden we zo belangrijk dat we alvast vijf tips met je delen:

 1. duurzaam materiaalgebruik

  Ga eens op zoek naar meubels die zijn gemaakt van duurzame of hergebruikte materialen, zoals bamboe, gerecycled hout, kurk, vilt of karton. Deze materialen hebben een lagere impact op het milieu dan traditionele materialen zoals plastic en metalen en geven geen ongewenste stoffen af.

  Bij een circulair kantoor kun je ook denken aan demonteerbaar meubilair wat aan het eind van de levensduur eenvoudig opnieuw kan worden geassembleerd. Zo voorkom je dat meubels ongeschikt zijn voor een 2e leven en op de afvalberg terecht komen.

 2. gezonde omgeving

  Groen in de vorm van planten toevoegen aan je interieur, valt onder Biophilic Design. Maar er is meer! Biophilic Design is een ontwerpbenadering die de natuurlijke omgeving in een interieur brengt. Het gebruik van planten, waterpartijen en natuurlijke materialen kan bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van werknemers. Bovendien kunnen deze elementen helpen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Dat een gezonde omgeving verzuim omlaag brengt en concentratie, productiviteit en creativiteit bevordert zijn goede redenen om hier aandacht aan te besteden.

 3. energie-efficiëntie is altijd een duurzame keuze

  Naast het toepassen van energiezuinige LED-verlichting en apparatuur, kun je energie-efficiëntie verbeteren door middel van slimme technologie zoals sensoren en geautomatiseerde energiebeheersystemen. Deze systemen helpen je ervoor te zorgen dat verlichting, verwarming, koeling en luchtverversing alleen worden gebruikt wanneer dat nodig is.
  Je kunt medewerkers aanmoedigen om bewust om te gaan met energie, maar in een groter kantoor kan het juist lonend zijn om een huismeester of conciërge deze taak te geven. Hij of zij weet namelijk precies hoe alles met elkaar samenhangt, kan het onderhoudt verzorgen en een prettig binnenklimaat voor het gros van je medewerkers regelen.

  Verlichting heeft een grote impact op de sfeer en de productiviteit in een kantooromgeving. Zorg daarom voor voldoende daglicht en gebruik ook indirecte verlichting om vermoeide ogen te voorkomen. Het verminderen van je energievraag is de belangrijkste stap bij het creëren van een duurzaam kantoor interieur.
 4. hergebruikte materialen en meubels

  Het aanbod van tweedehands bouwmaterialen en grondstoffen wordt steeds groter, door specialisten die op een duurzame manier slopen. Ook volledige kantoorinterieurs zijn tweedehands te koop voor een fractie van de prijs van nieuwe materialen. Op die manier wordt een duurzaam kantoor steeds aantrekkelijker. Denk bij tweedehands bouwmaterialen bijvoorbeeld aan glazen wanden, trappen en deuren. Natuurlijk moet je goed kijken of het aanbod past bij wat je nodig hebt, maar andersom kunnen wij natuurlijk ook op basis van het aanbod voor jou een ontwerp maken. Gebruik gerecyclede materialen of restpartijen zoals oude pallets, bakstenen en tegels om bijvoorbeeld wanden, vloeren of een bar te maken. Dit geeft een unieke look en feel aan de ruimte en bespaart op de kosten voor nieuwe materialen.

  Daarnaast zijn er voor tweedehands kantoormeubilair meer dan genoeg aanbieders,  teveel om hier te benoemen. We kennen een aantal betrouwbare adressen voor jouw project.

 5. ruimtes voor gedeeld gebruik

  Stimuleer het delen van ruimtes binnen het kantoor om zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van de beschikbare ruimte en middelen. Wanneer je multifunctionele ruimtes maakt worden ze intensiever gebruikt en daardoor heb je minder nodig. Dit kun je doen door het opzetten van gedeelde werkplekken en gemeenschappelijke ruimtes en middelen te delen, zoals een keuken en printapparatuur. Een vergaderruimte kan ook gebruikt worden als pauzeplek of als creatieve brainstorm studio. Zo bespaar je niet alleen, maar vergroot je ook de flexibiliteit van medewerkers en teams en stimuleer je creativiteit binnen je werkomgeving. Wanneer je echter flexibiliteit van je team verwacht, dan mogen ze dat ook van jou verwachten.

Als creatieve en veelzijdige ontwerpers bundelen wij onze krachten in architectuur, interieurarchitectuur en grafische vormgeving, zodat jij maar één aanspreekpunt nodig hebt voor een totaalvisie op jouw project.

Duurzaamheid zit in ons DNA; we zijn altijd op zoek naar innovatieve manieren om het te integreren in onze ontwerpen. Van een zakelijk kantoor interieur tot aanpassingen die passen bij jouw bedrijfscultuur en doelen, wij zijn ervan overtuigd dat we jou kunnen helpen. Laten we samen de wereld een stukje mooier én groener maken.

Neem gerust contact met ons op voor een levendig gesprek over jouw project.

Andere artikelen