SONOOR interieur en architectuur
Antiek combineren met vintage vondsten - handige tips!

Combineer antiek en design in jouw huis met behulp van deze tips.

Het combineren van antiek en/of vintage vondsten met design kan een prachtig resultaat opleveren, maar het is ook een uitdaging om deze twee stijlen naast elkaar te laten bestaan in een interieur. Antieke meubels en accessoires hebben vaak een klassiek uiterlijk, terwijl design over het algemeen veel strakker en modern is. Hoe combineer je deze twee stijlen zonder dat het rommelig of misplaatst lijkt? Wij delen onze 5 tips:

  1.  creëer balans

   Bij het combineren van antiek en design is het belangrijk om een balans te creëren tussen de twee stijlen. Dit betekent dat je niet te veel van één stijl moet gebruiken, maar juist een gelijkmatige verdeling maakt. Een antieke tafel combineren we graag met moderne stoelen, of we hangen een klassiek schilderij boven een moderne bank. Zorg voor een mooi evenwicht zodat dat de twee stijlen elkaar aanvullen en niet met elkaar concurreren.

  2. kies voor contrast

   Het combineren van antiek en design biedt de mogelijkheid om een contrast te creëren tussen oud en nieuw. Heb jij een prachtig, antiek dressoir, zet daar dan moderne kandelaars op. Of een designvaas. Het is prima om boven een antieke schouw moderne kunst te hangen, voor een mooie en unieke styling. Misschien kan de kleur van de schouw in het schilderij terugkomen. Wanneer je contrast creëert komen beide stijlen tot hun recht en ontstaat er een interessant geheel.

  3. houd rekening met kleur

   Kleur is altijd een belangrijk aspect, en wanneer je verschillende stijlen wilt combineren een handig hulpmiddel. Kies voor kleuren die goed bij elkaar passen en vermijd te veel harde kleuren die elkaar kunnen overstemmen. Vaak zijn antieke meubels uitgevoerd in een donkere en warme houtsoort, dus hierbij staan diepe kleuren erg mooi. Frisse en koele kleuren zoals groen en blauw doen het altijd goed, terwijl een accent in een neonkleur de boel lekker veel pit kan geven.

   Je zou ervoor kunnen kiezen om een antiek item in een modern jasje te steken door het te schilderen, maar dit kun je natuurlijk niet meer terugdraaien. Voor familiestukken zullen wij dit daarom niet zo snel adviseren, maar bij vondsten uit de kringloopwinkel kun je er met kleur een hele mooie en originele draai aan geven. Hierdoor past je item ineens heel goed bij de rest van je interieur. Een oud theekastje in een bijpassende kleur kan je moderne keuken ineens zoveel extra flair geven! Vergeet de binnenkant niet in een mooie bijpassende of juist contrasterende kleur te schilderen waardoor de items die je in het kastje bewaard goed uitkomen! Een theekastje is perfect om je kookboeken in te bewaren, voor (kruiden)plantjes of je mooiste vazen, kandelaars of servies.

  4. let op verhoudingen

   Het is belangrijk om rekening te houden met de verhoudingen van de meubels en accessoires als je antiek en design wilt combineren. Zorg ervoor dat de grootte en vorm goed op elkaar zijn afgestemd. Zo kan een antieke kroonluchter boven een moderne eettafel erg mooi staan, maar kan het ook rommelig ogen als de kroonluchter in verhouding te groot of te klein is.

  5. durf te mixen en matchen

   Uiteindelijk is het combineren van antiek en design een kwestie van smaak en creativiteit. Durf te mixen en matchen en maak gebruik van je eigen stijl en persoonlijkheid. Combineer bijvoorbeeld een antieke kast met moderne accessoires, of een moderne keuken met een antieke loper en accessoires. Het gaat erom dat je een harmonieus geheel creëert waarin beide stijlen tot hun recht komen.

  Als je na deze tips nog steeds moeite hebt met het combineren van verschillende items, of wanneer je een goede oplossing zoekt voor een dierbaar familiestuk die je maar niet kunt plaatsen in je interieur, zoek dan hulp! Met onze creativiteit en kennis kunnen we je helpen om een interieur te creëren dat past bij jouw wensen en smaak. Mét de meubels en items waar je aan gehecht bent.

  Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Andere artikelen